Om Lars

TILLFÄLLIGT STOPP FÖR STIPENDIEANSÖKNINGAR FRÅN HÖSTEN 2020

Mot bakgrund av rådande coronapandemi kan vi tyvärr inte ta emot nya stipendieansökningar fr o m hösten 2020.

Beslutet gäller tillsvidare, när vi öppnar upp för nya ansökningar uppdaterar vi denna sida.

Lars Ericksson, ordförande i Utbildningskommittén under åren 1988 - 2005, var en man som brann för kompetenshöjning och att skapa bra vidare-utbildningsmöjligheter för veterinärer och djursjukvårdare i Sverige. Speciellt ivrade han för att djursjukvårdarna skulle få en bra yrkesutbildning och en stabil grund att stå på. Redan under 80-talet arbetade han målmedvetet för att höja djursjukvårdaryrkets status. Han insåg tidigt behovet av duktiga och kompetenta djursjukvårdare.

Distansutbildningen och ett flertal påbyggnadskurser inom olika ämnesområden blev resultatet av hans målmedvetna arbete. Lars Ericksson var en av påtryckarna och lobbyisterna vars arbete ledde fram till den statliga utredning som resulterat i lagen om bl.a. legitimation för djursjukvårdare.

Under Lars tid som ordförande, ökade antalet kurser per år från 3-4 st till ca 30 st och varje år genomfördes en stor kongress någonstans i Sverige. Lars var chefkirurg med kompetens för ögonlysning på Regiondjursjukhuset Bagarmossen under många år och med ett stort engagemang i SSVO.

Lars Göran Ericksson (1946 - 2005)

Lars Göran Ericksson (1946-2005)

Om stipendiet

Historiken är följande; När Lars dog 2005, kom jag på att hedra honom och hans långa engagemang för djursjukvårdare genom att starta en fond i hans namn. En fond som framför allt skulle bistå djursjukvårdare som ville göra mer och utvecklas inom sitt yrke.

När jag förankrat min idé hos Lars änka Monica tog jag kontakt med Ole Frykman som då var ordförande i Svenska Djursjukhusföreningen. Tillsammans med dåvarande styrelsen bearbetades frågan och den nuvarande utbildningsfonden tog form. Pengar sattes in av privatpersoner och ersättningar från GE Money bank.

Beredningsgruppen tillsattes, Monica Eldh Ericksson (veterinär och gift med Lars Ericksson), Karin Bredelius, veterinär, tidigare ledamot av utbildningskommittén tillsammans med Lars och huvudlärare under många år i djursjukvårdarskolan i Skara, numera djursjukskötarutbildningen i Uppsala), Lisbeth Wahlberg, djursjukskötare och en av de bästa anestesisköterskorna i Sverige, engagerad i Svenska Djursjukhusföreningen och undertecknad.

Hälsningar

VD för Husdjurshälsan, Djursjukskötare, tidigare VD för Vetabolaget.

Marita har arbetat inom djursjukvård i många år, hennes specialintressen är etologi och genetik.

För att ansöka om stipendiet gäller följande:

- Du ska vara anställd på ett medlemsföretag i Vetaföreningen

- Stipendiet ska användas för personlig kompetensutveckling, t ex kurser, studieresor, kongresser och auskultation på andra kliniker

- Kurserna som du söker ska vara öppna för alla med erforderliga förkunskaper

- Skriftlig ansökan kan göras två gånger årligen, senast 31 mars eller 30 september

2019

Katinka

AniCura Aros Veterinärcentrum

Anna

Din Veterinär, Helsingborg

Anniko

Mitt Norrlands Djursjukvård

Ellen

SLU

Annika

AniCura Bagarmossen

Eva

Jennyhill Djurklinik

2018

Sara

Ulrika

UDS

Anna

Lunds Djursjukhus

Vill du ansöka?

Kontakta oss om du har frågor eller undrar över något. Det går bra att maila så svarar vi så snart som möjligt.