fbpx
Ny metod för att behandla svåra sår

Kombinationen av en svensk veterinärs intresse för sårläkning och en indisk läkare som måste använda vad som finns till buds har givit ett nytt effektivt sätt att behandla svåra sår på hästar – Tension Tile System, TTS. 

Sårskador där sårkanterna glipar mycket har länge varit en utmaning, då de har en tendens att spricka upp efter att de har sytts samman. Nu har Dylan Gorvy, chefsveterinär i kirurgi vid UDS, utvecklat ett sätt att avlasta dragningen runt sårkanterna och skapa en bättre läkmiljö som ger varaktigt resultat.  Dylan är mycket intresserad av sår och har länge sökt efter en bra lösning att få till en läkning utan att huden töjs sönder. – Jag har undersökt allt från sårläkning hos delfiner till vad som används på humansidan, men lösningarna har antingen varit för klena för hästar eller för dyra. Sedan upptäckte jag att en plastikkirurg i Indien använt sig av de plastplattor som suturerna levererades i, berättar Dylan Gorvy. – Det enkla är oftast det bästa, så jag utvecklade detta till att passa för hästar. Jag satte fast en skumkompress på undersidan av plattan, den sida som ligger mot huden, för att skydda huden mot tryck. Lösningen fick namnet Tension Tile System och innebär att plastplattor sys fast vid sidan om sårkanterna, därigenom minskar den statiska spänningen mellan dem. Plattorna avlägsnas samtidigt med stygnen som håller samman såret, i regel inom två veckor. För att förhindra den dragning i såret som uppstår då hästen rör sig, läggs ofta bandage eller skena som stöd.

Det var fem år sedan denna lösning såg dagens ljus och tillsammans med fem kollegor på kliniker i Sverige, Skottland och Australien har Dylan Gorvy presenterat en vetenskaplig artikel om tekniken. Den användes på 191 hästar med sårskador, där endast vanlig suturering sannolikt skulle resulterat i att de spruckit upp. – Vi fick mycket bra resultat och kunde konstatera att detta är något som helt förändrar spelreglerna för sårläkning. Nu kan vi lyckas med sår som vi tidigare inte trodde hade en chans. Fördelarna med den nya tekniken är kortare läkningstid och bättre hudkvalitet, därmed också minskad risk för en ny sårskada i samma område. Dylan har utarbetat något som han kalllar ”Dylan Gorvys heliga treenighet”, tre steg för optimal sårläkning;

1. Minutiös rengöring av såret.
2. Minimering av dragning i sårkanterna, till exempel genom TTS, Tension Tile System.
3. Immobilisering genom gips eller skena för att hindra att rörelse påverkar läkningen negativt.–

Om man följer dessa tre steg går det att behandla olika typer av komplicerade sår, även flera veckor efter att de uppstått, under förutsättning att det finns tillräckligt mycket hud att arbeta med. – Glöm alla gamla tumregler om att sår måste sys snabbt, det är helt fel! – Den stora skillnaden mellan färska sår och äldre, är att det inte hunnit uppstå infektion i de färska. Genom den mycket noggranna rengöringen kan man lyckas även med äldre sår.

Utöver TTS kan hudtransplantation användas till sår där det inte finns så mycket hud att arbeta med, men det är alltid originalhuden som ger bäst resultat. – Hudtransplantation är näst bäst och sämst är att låta såret självläka, då blir det ingen bra hud som resultat, utan tunn hud som lätt skadas igen, även vid lätt trauma mot området. TTS kan användas var som helst på hästkroppen. – Men det behövs mest till sår på benen. De flesta sår på kroppen kommer att läka bra med vanliga åtgärder. – Den stora fördelen med TTS är att hästen snabbt kommer tillbaka till arbete igen, säger Dylan Gorvy. De flesta hästar är tillbaka i träning inom fyra till sex veckor efter skadan. Om ett komplicerat sår däremot får självläka, kan det ta flera månader innan såret har läkt. Dylan Gorvy hoppas att många veterinärer ska ta till sig den här metoden, som är enkel och effektiv. – Den går att utföra på stående, lokalbedövad häst eller under narkos. Man behöver inte ha en hel klinik för att använda den.

Text av Ingrid Andersson
Stalltips – länk till artikeln

Du hittar Dylans forskningsartikel här

Fler artiklar